Hoe lang moet witlof koken? 12 minuten is genoeg!

Witlof koken! Brussels lof ofwel witlof is een groente met een bittere smaak die je eigenlijk met geen andere groente kunt vergelijken. Ook qua bereidingswijze hebben de stronkjes hun eigen gebruiksaanwijzing. Zeker als jij witlof eigenlijk een beetje bitter vindt. Benieuwd naar de beste kooktijden voor witlof? 

Witlof vind je niet zo snel in de gemiddelde moestuin. Dat komt omdat het een teelt is, die nogal veel aandacht vraagt. Voor het op je bord ligt, gaat er nogal wat aan vooraf. Verder kun je rauwe witlof eten of verwerken in groente ovenschotels, maar ook gekookt. Hoe? Dat en meer zochten we voor je uit. 

Wat zijn de kooktijden voor witlof

Afhankelijk hoe je de witlof kookt heb je er 12-15 minuten voor nodig. Wil je de hele witlof koken, inclusief de hele stronk, houd dan 15 minuten aan en dan is de witlof gaar. Snijd je de stronk eerst in stukken, dan is 12 minuten genoeg. Uiteraard zijn de kooktijden van witlof ook afhankelijk van hoe groot de stronken zijn en voor hoeveel personen je de maaltijd bereidt.

Hoe moet je witlof koken?

Een stronk witlof weegt meestal zo’n 80 gram. Per persoon houd je drie gemiddelde stronkjes aan, als je boodschappen doet. Hiermee kom je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. Zijn de stronken witlof fors, dan zijn twee stronken wellicht genoeg. Voor kinderen kun je die hoeveelheid halveren. 

  1. Doe een flinke laag water in een grote pan
  2. Drie stronkjes per volwassen persoon
  3. Breng het water aan de kook en doe dan pas de witlof in de pan
  4. 12 minuten de witlof koken en hij is beetgaar

Mocht je de witlof nou echt te bitter vinden, voeg dan een scheutje melk toe terwijl je het kookt, dat neemt de bittere smaak een beetje weg.

Hoe lang moet witlof koken?

Voorbereiding is het halve werk als je witlof gaat koken

Witlof koken begint met het vullen van een pan met een flinke laag water. Het water kun je het beste alvast aan de kook brengen. Kies je ervoor om gesneden witlof te koken, begin dan met het verwijderen van de eventuele bruine bladeren. Je snijdt de onderkant van de witlof eraf en snijdt de stronk doormidden of in vieren.

Vind jij witlof iets te bitter? Snijd dan de kern eruit, dat is het meest bittere deel van de witte groente. Ook de groene punt is meer bitter dan de rest. Eventueel kun je die ook verwijderen. Kook je de hele stronk, dan kun je volstaan met het verwijderen van de bruine blaadjes en een klein stukje van de onderkant af snijden. 

Je voegt naar wens een snufje zout toe en legt de stronkjes in het kokende water. Zorg ervoor dat de groente onder water ligt. Je kookt de witlofpartjes in twaalf minuten gaar. Twijfel je of de kooktijd van de witlof lang genoeg is? Prik er dan met een vork in, als je een beetje weerstand voelt, is de witlof klaar voor je bord. 

Witlof, waar combineer je deze groente mee?

De kooktijd van witlof is net iets korter dan de kooktijd van aardappelen. Wil je deze met elkaar combineren, dan kun je beter de witlof alvast snijden en verder voorbereiden voor je de aardappelen in de pan doet. Dat om te bewerkstelligen dat alles op dezelfde tijd klaar is.

Wil je de witlof gebruiken voor klassieke ham en kaas rolletjes? Giet dan de gekookte witlof goed af en rol de partjes in de ham. Kaas of strooikaas erover en hup in de oven. Dit gerecht blijft lekker, klassiek of niet. 

Met wat kun je witlof combineren?

Lekker roerbak gerecht met witlof

Witlof leent zich ook uitstekend om te roerbakken. Eventueel in combinatie met aardappelen en spekjes. Samen in de pan en bakken maar. Je hoeft voor dit gerecht niet eerst de witlof te koken. Je snijdt de stronk in reepjes en hoeft ze alleen maar te bakken. Voor de afwisseling een heerlijk, snel gerecht en natuurlijk ook nog eens enorm gezond.

Witlof uit de oven

Naast witlof koken of rauwe witlof verwerken in een lekkere salade kun je witlof ook in de oven klaarmaken. Witlof uit de oven met ham en kaas heeft weer een hele andere bereidingswijze.

  1. Oven even voorverwarmen op 180 graden.
  2. Bereid je witlof voor net alsof je het alleen zou koken, schoonmaken, buitenste bladeren eraf en dan even 5 minuten in kokend water.
  3. Pak daarna de witlof uit de pan en pak ze in in een jasje van kaas en ham.
  4. Leg ze tegen elkaar aan in een grote ovenschaal en de witlof is dan binnen 20 minuten klaar.
  5. Eet smakelijk!

Het telen van witlof is een flinke klus

Twee jaar duurt het, voor de witlof eruit ziet zoals jij het uit de winkel kent. Witlof telen is geen fluitje van een cent. Niet zo gek dus, dat de gemiddelde moestuinier er geen kaas van gegeten heeft. De witlofteelt kent twee fases, waarvan de laatste fase in het donker plaatsvindt.

Zou witlof boven de grond groeien, dan wordt het andijvie. Dat die twee familie van elkaar zijn is overigens ook aan de vorm duidelijk. De eerstvolgende keer dat je een krop andijvie ziet, herken je er een uit de kluiten gegroeide stronk witlof in!

Hoe moet je witlof telen?

Niks verspillen als je witlof gaat eten?

Heb je na het witlof koken een stronkje witlof over? Dan kun je deze rauwe witlof prima gebruiken voor in de sla of zelfs als basis voor een rauwkostgerecht. Maar gesneden witlof kun je uberhaupt natuurlijk lekker verwerken in een frisse salade.

Veelgestelde vragen over witlof koken

Hoe lang kun je witlof bewaren?

Wist je dat je witlof best tien dagen in de groentelade van de koelkast kunt bewaren? Een prima ‘achterdehandgroente’ voor als je maar eens in de zoveel tijd boodschappen doet. 

Hoe krijg ik de bittere smaak uit de witlof?

Kinderen vinden witlof vaak te bitter. Je kunt de smaak zoeter maken door een scheutje melk bij het water te voegen voor je de witlof kookt. Nog te bitter? De volgende keer nog een scheutje extra! Eten ze trouwens ook geen spruitjes? Wij hebben hier nog wel wat tips om kinderen toch spruitjes lekker te gaan vinden.

Hoe krijg je bruine witlof weer wit?

Vind je bruin geworden gekookte witlof er onsmakelijk uitzien? Met een druppel citroensap in het kokende water blijft de witlof lekker wit. Heb je geen citroensap in huis? Met azijn krijg je hetzelfde effect. 

Plaats een reactie