Hoe lang moet een artisjok koken? 30 minuten maximaal!

Laten we beginnen met wat een artisjok eigenlijk is! Als je deze groente wilt vergelijken met een meer bekendere en echte Hollandse groente, dan kun je artisjok het beste vergelijken met broccoli of bloemkool. Niet door de smaak, maar omdat dit beide groentes zijn die een bloemknop zijn. Wil je een artisjok koken maar heb je dat nog nooit eerder gedaan? Dan is het erg handig als je weet hoe je dat moet doen.  

Waar moet ik op letten als ik een artisjok koop?

Als je een artisjok in de winkel koopt, kijk je of de groente fris oogt. Ook moet je erop letten dat de blaadjes dik en leerachtig zijn en op elkaar aansluiten. Een tip is ook te kijken naar de steel. Hoe langer deze is, hoe beter je de artisjok kunt bewaren. Per stuk weegt een artisjok ongeveer veertig gram. Maak je een maaltijd met deze groente, koop dan één hele artisjok per persoon, let er wel op dat je grote en kleine artisjokken hebt. Maar meestal gebruik je een artisjok als bijgerecht.

Hoe gezond is Artisjok?

Hoe moet ik een artisjok bereiden?

Je begint met het snijden van deze groente. Dit doe je door de bloem van de steel te snijden en de onderste bladeren te verwijderen. Dit doe je omdat deze bladeren een beetje taai zijn. Wil je niet dat de artisjok verkleurt, smeer hem aan de onderkant dan in met citroen. Je kunt van de rest van de citroen sap maken en dit gebruiken om de artisjok in te koken. Uiteraard aangelengd met water. 

Artisjok koken doe je in een grote pan in ongeveer een half uurtje gaar. Wil je testen of de groente gaar is? Dan kun je er met een scherp mesje in prikken. Gaat dit makkelijk, dan is de artisjok klaar om gegeten te worden. Je kunt de groente met een schuimspaan uit het water vissen en uit laten lekken in een vergiet.

Je kunt een artisjok overigens ook prima in de oven bereiden.

Artisjok als bijgerecht of snack!

Van zichzelf heeft deze groente een nootachtige smaak. Artisjok smaakt heerlijk met mayonaise-extra! Die extra zit ‘m in een aantal toevoegingen. Voeg goed geperste knoflook toe en een theelepel mosterd. Voor de smaak nog een beetje peper, een snufje zout en je dipsausje is klaar. Genieten maar!

Artisjok is dus vooral een bijgerecht. Kijk daarom goed wat je erbij wilt eten. Ze zijn bijvoorbeeld simpel te combineren met friet uit de oven of met meerdere groentesoorten in een schotel. Eet smakelijk!

Artisjok is daarom ook een aanrader als een van de vele groenten op een vegetarische pizza. In plaats van koken kun je deze groente ook prima grillen of gebruiken in een wokschotel. Met een artisjok kun je dus vele kanten op, een veelzijdige groente die net even anders is dan de Hollandse pot!

Ga je een artisjok bereiden? Volg dan deze tips!

  • Verse artisjokken gaan drijven in het water, in een grote pan water kun je een bord op de groente leggen, zodat ze goed onder water blijven.
  • De kern van een artisjok kun je niet eten.
  • Eet je de artisjok met een sausje? Dan kun je blaadjes afplukken en in de saus dopen. 
Artisjok is een bijgerecht

Hoe gezond is deze groente?

Vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels: een artisjok zit er vol mee. Zo zit er vitamine A, B1, B2, B6 en vitamine C in een artisjok. Ook foliumzuur, calcium en tal van andere mineralen zijn in de artisjok te vinden.

Het is een gezonde keuze, maar omdat je hem vooral als bijgerecht eet, kan het zijn dat je niet optimaal van de voordelen van deze gezonde groente profiteert. Wil je echt gaan voor een artishock-boost? Houd daar dan bij artisjok koken rekening mee: kook de hele bloemknop en niet alleen het hart van de groente. 

Artisjok klaarmaken in zijn geheel, dus inclusief de bloemblaadjes, maakt dat deze groente zorgt voor een goede spijsvertering. Daarnaast heeft de artisjok invloed op je gal- en leverfunctie en kan het zelfs zorgen voor detox. Zo af en toe artisjok op je menu zetten is dus altijd goed. 

Hoe heet ik een Artisjok?

Een artisjok uit blik kopen is daarom iets minder gezond, omdat het dan alleen om de artisjokharten gaat. Wel is het makkelijk om zo’n blik op voorraad te hebben, vooral als je de artisjokken wilt gebruiken voor een groenteschotel of een ander combinatiegerecht. Snel en lekker!

Artisjok klaarmaken is in dit geval vooral artisjok opwarmen: de groente is voorgekookt en wordt bewaard in licht gezouten water. Potje open en in de salade, bijvoorbeeld. Ook in de diepvries is artisjok te vinden. Die kook je heel snel beetgaar, zonder eerst te ontdooien. 

Van artisjok naar artishock!

Een artisjok is de gesloten bloemknop van een distel. Zou deze bloeien, dan komt er een paarse bloem uit. Geen artisjok dan meer, maar een artishock, want jammer genoeg is hij dan niet meer als groente te eten!

Welke wijn past bij artisjok?

Je zult merken dat wijn en artisjok een lastige combinatie zijn. Door de smaak van de artisjok, verandert de smaak van je wijn, soms zelfs naar metaalachtig. Zonde van het drankje! Wil je toch een lekkere wijn drinken bij de artisjok? Ga dan voor een friszure wijn, die past er het beste bij en behoudt het meest zijn smaak.

Artisjok wordt vanzelf een paarse bloem

Veelgestelde vragen over artisjokken

Hoe eet je een artisjok?

Simpel, je trekt de dikke bladeren uit de stam en klemt hem tussen je tanden en je schraapt dan zo het zachte gedeelte uit het blaadje. Daarom is het ook perfect te gebruiken als een snack.

Hoe gezond zijn artisjokken?

Artisjokken zijn enorm gezond en zitten vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels – maar eet dan zeker ook de blaadjes!

Waar smaakt een artisjok naar?

Een artisjok heeft een licht bittere smaak maar is verder niet heel uitgesproken. De buitenste bladeren en binnenste bladeren variëren overigens wel wat in smaak.

Hoe moet ik een artisjok bewaren?

Je kunt deze heerlijke groente in de koelkast bewaren. Pak hem wel in, want hij wil snel uitdrogen. Als je dat bijvoorbeeld in een bevochtigde doek doet dan kun je hem een paar dagen goed vers houden.

Plaats een reactie