Perfecte zalm bakken op de huid op 3 manieren? Easy!

Er zijn genoeg redenen te bedenken om vanavond zalm te eten, maar hoe kan jij de lekkerste zalm bakken? Ga je verse zalm bakken op de huid in de pan, wil je de zalm klaarmaken in de oven of ga je de zalm bakken op op de BBQ? Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je zalm moet bakken, hoe lang je zalm moet bakken en hoe je voorkomt dat de zalmhuid aanbrand of de zalm juist te rauw is.

Zalm bakken op de huid in de pan

Een zalmmoot, een mooi woord voor een stuk verse zalm, kan je op enorm veel manieren klaarmaken en bereiden. Een van de meest voorkomende is ook een van de simpelste: de zalm op de huid bakken in een koekenpan. Wil jij vandaag een zalm bakken volg dan deze 5 stappen.

 1. Voordat je begint met het bakken van de verse zalm is het belangrijk dat je de zalm even goed droog dept met een stukje keukenpapier. Je wilt liever niet dat dat water in de pan komt en dat, net als bij bijvoorbeeld het bakken van coquilles, de buitenkant knapperig blijft.
 2. Wanneer de zalmfilet droog is kun je de zalm kruiden naar eigen inzicht, dit is ook afhankelijk van het type maaltijd dat je aan het bereiden bent. Dille, peterselie, tijm of simpel peper en zout zijn allemaal prima opties. Maar experimenteer zelf ook voldoende, citroen of knoflook zijn lekkere extra smaakmakers. Smeer hem daarna goed in met olie zodat de zalm niet aanbrand.
 3. Pak een goede koekenpan met een anti aanbak lag en zet deze op middelhoog vuur. Zodra de pan goed warm is kun je er wat boter, roomboter of olie in doen. Combineer wat boter en olie om het niet te heet te krijgen in de pan maar wel de smaak van boter te waarborgen.
 4. Zodra de boter en olie goed heet zijn dan kan de zalm in de pan. Leg de zalm op zijn huid als eerst in de pan en let erop dat je hem niet meer beweegt want dan koelt hij weer af.
 5. Je kunt aan de zijkant van de zalmmoot goed zien hoe gaar deze is als je de zalm bakt. Zodra de zalmfiles tussen de helft en drie kwart gaar is, afhankelijk van hoe dik je zalm en hoe warm je pan zal dit zo’n 4 tot 6 minuten duren.
 6. Draai dan de zalm om en laat hem nog maximaal 1 minuut op zijn andere kant garen. Haal de gebakken zalm uit de pan en klaar ben je. Combineer hem vervolgens met geroosterde venkel, wortel, asperges en couscous.

Een zalm wil je eigenlijk altijd medium rare klaarmaken anders wordt het een droge bende. Wanneer je gebruik maakt van een thermometer dan kun je als kerntemperatuur voor zalm zo’n 45 graden aanhouden.

Lekkere zalm op de huid gebakken

Bij het bakken van de zalm filet op zijn huid zijn er nog wel wat variabelen waar je rekening mee moet houden. Hoe heet is mijn pan, hoe heet is de boter of de olie, hoe dik is de zalm en hoe ver wil ik hem garen. De zalm mag best een beetje glazig zijn.

Wat ik doe is een dagboek bijhouden, net als voor biefstuk overigens, waarin ik even opschrijf hoe zwaar de zalm was, hoe hoog het vuur stond, hoe lang ik de zalm bakte per kant. Helpt je de volgende keer om je zalm bereiding te perfectioneren.

Perfecte zalm bakken op de BBQ

Een zalm met een lekker krokant huidje is toch het lekkerste en de barbecue leent zich om gebakken zalm te maken. En het mooie is dat je zo’n lekkere zalmmoot heel eenvoudig perfect kunt garen en op de huid bakken op de BBQ. Volg deze eenvoudige stappen als je een zalm moot op de BBQ wilt klaarmaken.

 1. Je grootste vriend is aluminum folie om te voorkomen dat je zalm vastplakt aan het grill rooster.
 2. Dep de zalm ook weer goed droog en kruid hem met bijvoorbeeld peper en zout en smeer hem in met olie, net als dat je zou doen wanneer je hem op de huid in de pan zou bakken.
 3. Leg de zalm vervolgens op zijn huid op de aluminium folie en leg er wat citroen schijfjes op, een aanrader.
 4. Je kunt hier een pakketje van maken en dichtvouwen en dan heb je binnen 8 tot 10 minuten aan de zijkant van de barbecue een heerlijke zalm moot klaargemaakt.
 5. Je kunt het pakketje ook open houden zodat je goed kunt controleren of hij niet ’te ver’ gaat overigens.
Zalmmoot

Perfecte zalm bakken in de oven

Naast de pan en de BBQ is er nog een derde veelgebruikte manier om die heerlijke gezonde zalmmoot klaar te maken: in de oven! Zalm op de huid is heerlijk maar het grootste verschil is hierbij eigenlijk dat je het liever niet op de huid wilt doen. In de pan of op de BBQ wordt deze lekker knapperig, als je het goed doet, maar in de oven wordt het een beetje een glibberige bende.

Waar moet je op letten als je zalm in de oven maakt?

 1. Laat de zalm even op temperatuur komen en dep hem droog wanneer hij nog erg nat is, dat is vaak het geval als hij uit de diepvries komt.
 2. Kruid de zalm zoals jij het graag wil en leg hem vervolgens in een overschaal, zorg er wel voor dat je hem hebt ingesmeerd met wat olijfolie.
 3. Zet de oven op 180 graden en zodra deze op temperatuur is dan kan de ovenschaal erin.
 4. Je bakt de zalm in de oven tussen de 10 en 15 minuten gaar, ook weer afhankelijk van hoe dik de zalm is. Let erop dat de zalm nadat hij uit de oven komt nog wat nagaard, dus hij mag nog wat glazig zijn.

Hierbij kan ik je ook adviseren om een klein dagboekje bij te houden, hoe zwaar was m’n zalmmoot, hoe lang ging hij in de oven op welke temperatuur en hoe was het resultaat? Als je dit een keer of 3 doet dan is jouw zalm onverslaanbaar!

Veelgestelde vragen over zalm bakken

Waarom is zalm gezond?

Zalm is gezond, laten we daarmee beginnen. Net zoals je groenten hebt die eruit springen doet de zalm dat ook. Zo gezond zelfs dat sommige onderzoeken zelfs aangeven dat je het elke dag zou moeten eten. Zalm zit vol met gezonde eiwitten, vitamine D maar met name de omega-3 vetzuren zijn goed voor je hart en je hersenen, ook pangasiusfilet voldoet hier aan en is enorm gezond.

Bak ik zalm met olie of boter?

Je kunt zalm het beste bakken met een combinatie van olie en boter. Boter in de pan brand sneller aan maar geeft meer smaak aan het eten, olie kan een hogere temperatuur aan. Combineer je beide dan heb je beide voordelen, je kunt heet koken en houdt de smaak van de boter.

Kan ik zalm klaarmaken in de Airfryer?

Ja, zalm kun je bereiden in de Airfryer. Het duurt een minuutje of 6 op een grillplaat van de Airfryer op 180 graden, maar ik zou toch adviseren om het gewoon in de pan klaar te maken.

Plaats een reactie