Pastinaak koken! Hoe lang moet ik daar voor uittrekken?

Pastinaak koken is niet zo heel spannend, je kunt na het koken er pastinaak puree van maken of pastinaak soep of de pastinaak verwerken in een lekkere winterse stamppot. De pastinaak, of ook wel beter bekend als de witte wortel, maak je hetzelfde klaar als de normale wortel of bospeen maar de smaak is wel heel anders. Ga je pastinaak bereiden, op welke manier dan ook, dan is dit verplichte stof om te lezen. Reken voor het pastinaak bereiden tussen de 10 minuten en 20 minuten.

Pastinaak koken

Ga jij pastinaak klaarmaken, als groente of als start van een groter gerecht, dan kan daar niet zoveel fout aan doen. Ga je het als groente gebruiken dan adviseer ik je om de stevige en harde variant in de supermarkt of bij de groente boer te kiezen. Dit is met name belangrijk bij pastinaak koken, ga je er puree van maken dan mag je ook de wat zachtere pastinaken pakken.

Tijdens het pastinaak koken raak je niet zoveel volume kwijt als bij andijvie of boerenkool en er is vrij weinig snijverlies, dus voor een normale eter is 250 tot 300 gram verse pastinaak voldoende.

Volg verder deze stappen om jouw pastinaak te bereiden:

  1. Voordat je start met pastinaak koken maak je de pastinaak goed schoon, dit is eigenlijk net zoals je met een wortel zou doen. Je kunt hem met een dunschiller of aardappelschilmesje schillen en daarna onder koud water afspoelen. Snijdt dan de kop en de kont eraf en het schoonmaak werk is afgerond.
  2. Vervolgens snijdt je de pastinaak in gelijke blokken of plakken zodat de kooktijd voor de gehele lading pastinaak hetzelfde is. Je kunt de pastinaak nu gaan koken.
  3. Zet een pan met water op en voeg hier een snufje zout aan toe en doe vervolgens de gesneden pastinaak erbij. Er mag zoveel water in de pan totdat de pastinaak onder wat staat.
  4. Het koken van pastinaak duurt, afhankelijk van hoe groot jij de plakken hebt gesneden, tussen de 10 minuten en 15 minuten en vereist verder dus geen inzet meer. Na een minuut of 10 kun je een stukje proeven of met een vork kijken of deze gaar is. Je hoeft de pan niet op een te hoog vuur te zetten overigens.
  5. Wanneer de gekookte pastinaak gaar is dan giet je hem af en kun je hem aan je groenten en koolhydraten toevoegen of verder gaan verwerken in een puree, stampot of soep.
Gesneden pastinaak

Je kunt de pastinaak ook koken met schil, maar dat is toch wat minder smakelijk.

Pastinaak puree maken

Pastinaak koken is het begin van je pastinaak puree en de pastinaak kan je puree door zijn anijs achtige en zoete smaak een heerlijke alternatief laten zijn voor de standaard aardappel puree.

Vol deze stappen om een eenvoudige maar heerlijke pastinaak puree te maken, meer dan 20 minuten mag het in totaal overigens niet kosten.

  1. Je hebt de pastinaak al gekookt, dus die ligt al klaar voor je.
  2. Giet de pan af en laat de gekookte pastinaak in de pan zitten, doe hier wat melk en een klontje boter bij en pureer dit met de staafmixer.
  3. Afhankelijk van hoe dik jij de pastinaak puree wilt hebben kun je wat melk toevoegen.
  4. Voeg als laatste nog wat peper en zout toe en breng de puree op smaak.

Een heerlijk alternatief voor de wat saaie aardappel puree en je kunt zelf met de boter bepalen hoe gezond je hem wilt maken.

Pastinaak

Veelgestelde vragen over pastinaak koken

Is pastinaak gezond?

Een pastinaak is een gezonde groente, dit komt door de hoge gehaltes aan kalium, mangaan, magnesium , fosfor, zink en ijzer en een lekkere mix aan vitamine B, C, E en K. Uiteindelijk dus goed voor je immuun systeem, hart en spijsvertering doordat er veel vezels in zitten. Daarnaast zitten er weinig calorie├źn in maar krijg je er wel een goed vol gevoel van, dus pastinaak zou niet mogen ontbreken in jouw menu.

Waar smaakt pastinaak naar?

Pastinaak smaakt net wat zoeter dan een wortel, wat niet zo raar is als je die twee groenten naast elkaar legt. De zoete smaak heeft ook wel wat weg van anijs.

Kun je pastinaak ook rauw eten?

Een pastinaak kun je prima rauw eten, net als een wortel, maar je komt ze niet zo snel tegen in een groente plank. Dat heeft vast ook wat met het formaat te maken, want een pastinaak is een stuk groter dan de wortel wat rauw eten van pastinaak wel tot een uitdaging maakt.

Plaats een reactie