Ga je koolrabi koken of wil je hem bereiden in de oven?

Koolrabi koken; iets wat je waarschijnlijk niet zo vaak doet maar wat wel aan te raden is. Koolrabi is net als spruitjes, broccoli of bloemkool een kool soort en zit vol met vitamine-C en calcium en is vanwege de lage hoeveelheid koolhydraten erg gezond. Wat koolrabi als groente nog interessanter maakt is de eenvoud waarmee je de koolrabi kunt bereiden, zowel rauw als gekookt. In dit artikel kom je alles te weten over koolrabi bereiden en wat je er nog meer mee kunt, bijvoorbeeld klaarmaken in de oven of er een Keto verantwoorde puree van maken.

Hoe moet je koolrabi koken?

Een koolrabi is een vreemde groente als je er zo naar kijkt, stelen, bladeren en de ene keer een paarse koolrabi en de andere keer groen van kleur. Binnenin de koolrabi, of dit nou een paarse koolrabi of een groene is, is hij dezelfde kleur. Hij lijkt qua kleur op een appel aan de binnenkant en zo kun je hem ook behandelen als je de koolrabi wilt schoonmaken.

Maar de koolrabi bereiden is een eitje en daarnaast is de koolrabi gezond, een aanrader dus. Eerst de knol schillen en daarna bereiden op deze manier:

  1. Maak de koolrabi dus eerst even goed schoon, snijdt de bladeren en stelen eraf – bewaar deze wel – en dan kun je deze koolrabi schillen zoals je een appel zou schillen. Gebruik hier gewoon een dunschiller of aardappelschilmesje voor.
  2. Pak een goede snijplank en verdeel de koolrabi in blokjes, reepjes koolrabi of dunne plakjes of fijne schijfjes koolrabi. Het belangrijkste hierbij is dat het formaat gelijk is, dat helpt met het evenredig gaar koken van de koolrabi.
  3. Zet een grote pan met water op het vuur met een laag water die net genoeg is om de koolrabi onder water te zetten en voeg een snufje zout toe, breng dit water aan de kook.
  4. Je kookt de koolrabi gaar tussen de 12 en 16 minuten, vanaf 10 minuten kun je met een vork al even prikken om te zien of de koolrabi niet al gaar is.
  5. Zodra de koolrabi gekookt is kun je hem afgieten en direct opdienen, eventueel met wat zure room of bechamelsaus.

De bladeren van de koolrabi, die je natuurlijk hebt bewaard, kun je gebruiken om een soep van te trekken of om ook gewoon te koken zoals spinazie.

Gesneden koolrabi koken
Een koolrabi van binnen ziet eruit als een witte appel

Hoe maak je koolrabi klaar in de oven?

Je kunt ook koolrabi klaarmaken in de oven en het resultaat is een gezonde en heerlijke groente die je kunt combineren met een lekker gebakken biefstuk en zoete aardappel friet uit de airfryer.

  1. Koolrabi direct in de oven klaarmaken is niet aan te raden, dus voordat je de koolrabi in de oven doet kook je de groente zacht. Schil de koolrabi en daarna kun je hem in blokjes snijden en doe die blokjes dan 6 a 7 minuten in kokend water waar al een snufje zout in zit.
  2. Verwarm de oven op 200 graden om de koolrabi te bereiden, maar haal van te voren alvast wel een ovenrooster of bakblik uit de oven. Leg een stuk bakpapier op het rooster of het blik en verdeel de net gekookte blokjes koolrabi over het bakpapier. De blokjes mogen logischerwijs niet tegen elkaar liggen.
  3. De blokjes koolrabi mogen nog worden besprenkeld met wat zout en olijfolie voordat de bakplaat de oven in gaat. Laat de koolrabi nog zo’n 30 tot 35 minuten lekker bruin worden in de oven en dan is hij klaar om te eten. Ik adviseer je wel om, net als bij frites uit de oven, op de 10 en 20 minuten de geroosterde koolrabi even te husselen zodat ze aan alle kanten goed gaar worden.

Je kunt, mocht je vinden dat je al gezond genoeg aan het eten bent, nog wat parmezaanse kaas over de koolrabi strooien 5 minuten voordat je hem uit de oven zou gaan halen. Die kaas smelt de laatste 5 minuten in de oven en het geeft net even dat extra smaakje aan deze onbekende groente.

Gegrilde koolrabi
Lekkere koolrabi blokjes uit de oven

Koolrabi in je keto dieet als koolrabi puree

Wanneer je een Ketogeen dieet, of in de volksmond een Keto dieet, volgt dan eet je weinig koolhydraten. Een goede Keto dag heb je wanneer je minder dan 50 gram aan koolhydraten eet en daar kun je koolrabi goed bij gebruiken. In 100 gram koolrabi zit slechts 6 gram koolhydraten.

Een van de meeste eenvoudige manieren om koolrabi te verwerken in een Keto dieet is door er een puree van te maken. Qua inspanning is dit vergelijkbaar met koolrabi koken, want na het koken kun je de gekookte blokjes met een staafmixer of blender verwerken tot een puree. Daarna nog wat zwarte peper en zout en een snufje nootmuskaat erdoorheen en je hebt weer een dag overleefd.

Koolrabi in een Keto dieet
Koolrabi past perfect in een Keto dieet

Veelgestelde vragen over koolrabi koken

Koolrabi is een vergeten groente en daarom zijn er nog genoeg vragen over te vinden en te beantwoorden. Wij helpen je verder!

Waar proeft koolrabi eigenlijk naar?

De smaak van koolrabi is, zonder dat je hem kruid, afhankelijk van hoe je hem klaarmaakt want koolrabi kun je rauw eten en gekookt eten. Rauwe koolrabi smaakt een beetje als selderij of radijs maar wanneer je hem kookt dan heeft het wat weg van bloemkool – alleen wel een beetje pittig.

Is koolrabi hetzelfde als koolraap?

Nee, koolrabi is niet hetzelfde als koolraap. Hoewel het beide knollen zijn, zijn ze echt verschillende. De koolrabi groeit boven de grond en de koolraap eronder, koolraap eet je in de winter en koolrabi juist in de zomer en koolrabi smaakt dus wat meer naar bloemkool en koolraap weer wat meer naar pastinaak.

Hoeveel koolrabi maak je klaar per persoon?

Net als gewone groente maak je ongeveer 200 tot 250 gram koolrabi klaar per persoon wanneer je het als groente gaat gebruiken bij het avondeten.

Plaats een reactie