Hoe lang moet je bloemkool koken? Zo’n 10 minuten!

Een van de meest bekende koolsoorten is bloemkool, maar hoe moet je bloemkool koken? We zijn ermee groot gebracht en we eten het nog steeds regelmatig. Je kunt hem op diverse manieren bereiden, maar wat zijn nu precies de juiste kooktijden voor bloemkool? En hoe kun je variëren met deze groente? 

Bloemkool koken is gezond

Bloemkool lijkt een typisch wintergerecht met een subtiele nootachtige smaak en echt onderdeel van de Hollandse keuken. Maar wist je dat deze groente juist in de zomer op zijn lekkerst is? Vooral de Hollandse bloemkool is op zijn best vanaf juni tot september. In de rest van het jaar kun je ook bloemkool kopen, al dan niet uit ons eigen land. Het is een gezonde groente die je eenvoudig op tafel zet. Ga jij vanavond bloemkool koken? Je hebt niet meer nodig dan bloemkool en water met wat zout! Lees dan onze tips over kooktijden.

De beste kooktijden voor bloemkool

Gemiddeld genomen kost bloemkool koken je nog geen tien minuten, een beetje zoals de kooktijd van sperziebonen. Je kookt de kool in een klein laagje water. Dit is exclusief de voorbereidingstijd die je ervoor nodig hebt. Uiteraard is de kooktijd afhankelijk van de grootte van de kool en het aantal personen waar je de groente voor kookt. Hoewel je de bloemkool vaak in kleine roosjes snijdt, kost het koken van een grote bloemkool je meer tijd dan een kleintje. 

Hoe lang moet je bloemkool koken?

Afhankelijk van hoeveel bloemkool je kookt, kun je uitrekenen wat de ideale kooktijden voor bloemkool zijn en hoeveel bloemkool je voor jouw gezin nodig hebt. Ook zijn de kooktijden van bloemkool afhankelijk van hoe je hem het liefst eet. Wil je een bite of wil je dat de kool goed gaar is? Stoom je de kool, dan heb je een 2 minuten langer nodig.

Ga je vanavond bloemkool bereiden, volg dan deze 7 eenvoudige stappen:

  1. Maak de bloemkool schoon, verwijder de bladeren van de bloemkool en was de bloemkool schoon.
  2. Verdeel de bloemkool in roosjes.
  3. Reken op 300-350 gram bloemkool per persoon, het is een enorm gezonde groente dus wees niet te gierig.
  4. Vul de pan met ruim water, ongeveer 3 cm en voeg een snufje zout toe en breng het water aan de kook.
  5. Doe de deksel op de pan, door de gesloten deksel stoomt de bloemkool gaar.
  6. We koken bloemkool beetgaar in 8 tot 10 minuten. Hoe weet je of je bloemkool gaar is? Prik erin met je vork, als die blijft hangen dan moet de bloemkool nog even.
  7. Giet het water af en je bent klaar voor een lekkere maaltijd.

Kook de gehele bloemkool? Dan kook je hem ongeveer 15 minuten tot 20 minuten wanneer je hem dus in z’n geheel in de pan doet.

Hoe moet je bloemkool klaarmaken?

Hoe moet je bloemkool klaarmaken?

Een bloemkool schoonmaken is heel eenvoudig. Je verwijdert het groene blad en legt de kool op zijn kop in het water. Je kunt een beetje zout toevoegen. Laat je de kool een kwartiertje liggen, dan is hij schoon genoeg om de pan in te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om de kool onder de kraan af te spoelen.

Je snijdt de kool vervolgens in gelijkmatige roosjes. Dit betekent dat je de stukjes van de stronk af snijdt. Dit is vooral om het kookproces te vereenvoudigen en eerlijk is eerlijk: je eet de kool uiteindelijk toch stukje voor stukje op. Overigens, je kunt de kool zonder problemen koken zonder eerst in roosjes te snijden, mocht je dat liever doen. Voor de verandering ziet dat er ook leuk uit, op tafel. 

Waar kun je bloemkool mee combineren?

Een groente die zich uitstekend leent voor AVG is bloemkool. Een stukje vlees(vervanger) erbij en gekookte aardappelen. Al dan niet met een echt bloemkoolsausje. Ben je daar geen liefhebber van? Dan kun je van bloemkool ook prima in de oven bereiden en er een heerlijke ovenschotel van maken. Door het even kort te koken, is de groente ook geschikt voor een roerbak gerecht. Eigenlijk kun je met bloemkool veel kanten op!

Heerlijke gegrilde bloemkool

Iets anders doen met bloemkool

Wil je geen bloemkool koken? Dan is een hele mooie variatie op gekookte bloemkool die van de barbecue. Je kunt daarvoor de bloemkool in plakken snijden en met een beetje olijfolie, zout en peper op de barbecue grillen. Je zult verrast zijn over het eindresultaat. Een heerlijke verantwoorde ‘steak’! Er zijn meer vegetarische producten te maken van bloemkool, bloemkoolnuggets bijvoorbeeld. En zelfs een variant waarbij de bloemkool verdacht veel op kipvleugels lijkt. Het uitproberen waard!

Tips voor als je bloemkool gaat kopen

Als je verse bloemkool in de winkel koopt, let er dan op dat hij frisgroene bladeren heeft en dat het snijvlak van de stronk niet verkleurd is. Zo weet je dat je een frisse kool in je karretje hebt. Probeer niet te stoten, want dat veroorzaakt verkleuring, wat kan leiden tot rotting. Nog lekkerder is de bloemkool vers van het land te kopen, mocht je toevallig een kweker met een stalletje aan de weg in de buurt hebben.

Moet je bloemkool in de koelkast bewaren?

In de winkel ligt de bloemkool niet in de koelkast, maar waar zou je thuis de bloemkool bewaren? Kook je voorgesneden bloemkool, dan kun je bloemkool bewaren in de koelkast. Toch bewaart men de hele bloemkool thuis vaak wel in de koelkast, mits daar ruimte voor is. Een hele kool heeft best veel plek nodig. Het maakt niet uit waar, als je hem maar donker en koel bewaart. Heb je een verse kool gekocht, dan kun je die gerust een week laten liggen, voor je hem bereidt.

Dat maakt dat bloemkool zeer geschikt is als je voor een week tegelijk boodschappen doet, je maakt eerst de kwetsbare groenten op en bewaart de bloemkool voor over een paar dagen.

Bloemkool tips en tricks

  • Bloemkool is licht verteerbaar en bevat veel voedingsvezels die je helpen bij je spijsvertering.
  • Strooi kaas over de bloemkool voor een variatie op de aloude kaassaus en je kinderen smullen ervan, deze truck werkt ook goed als je koolrabi uit de oven gaat maken.

Veelgestelde vragen over bloemkool koken

Waarom zijn er gekleurde bloemkolen?

Wanneer de bloemkool groeit dan wordt hij afgeschermd door de groene bladeren. Als dat goed gebeurd dan heb je een mooie witte bloemkool, gebeurd dat om een of andere reden niet en krijgt de bloemkool meer zon te verwerken dan kun je groene bloemkool of paarse bloemkool krijgen. Qua smaak zit er weinig verschil aan, het ziet er alleen wat apart uit.

Kun je bloemkool ook rauw eten?

Verdeel je rauwe bloemkool in roosjes en dan kun je bloemkool prima rauw eten! Lekker met een dipsausje of door de salade.

Waarom moet er een snufje zout in het kookwater?

We koken bloemkool met wat zout in het kookwater omdat het water dan wat sneller kookt, het lekker wat smaak toevoegt en de natuurlijke zouten in de groenten blijven zitten.

Waarom is bloemkool zo gezond?

Bloemkool is een erg gezonde groente, met name omdat er enorm veel vitamine c in zit. Als je vanavond bloemkool eet dan heb je al meteen 77% van je dagelijks geadviseerde hoeveelheid binnen.

Plaats een reactie