Zelf pannenkoeken maken? Van hartig tot lekker zoet!

Je kunt pannenkoeken kant-en-klaar kopen, maar er gaat echt niks boven pannenkoeken bakken. Vooral als je ook nog eens zelf je beslag maakt, zonder pakjes en zakjes. Wie het bakken en het allerbeste pannenkoeken recept onder de knie hebt, wil misschien elke week wel een keer pannenkoeken maken!

Wie pannenkoeken op zijn weekmenu zet, gaat waarschijnlijk voor de hartige pannenkoek. Een variant met spek en diverse groenten kan best doorgaan voor een gezonde maaltijd. En als je jezelf wilt verwennen, dan neem je een pannenkoek met slagroom of vanille-ijs. Het voordeel van pannenkoeken los van elkaar beleggen? Je kunt voor ieder gezinslid zijn favoriete pannenkoek maken.

Hoe maak je pannenkoeken?

Of je nu pannenkoeken met spek bakt, met stroop, met kaas of met appel, het hele gebeuren begint met pannenkoekenbeslag. Zonder goed pannenkoeken recept krijg je heus wel pannenkoeken, maar niet de allerlekkerste! De geschiedenis van de pannenkoek gaat ver terug. Het is met recht een klassieker uit de Nederlandse keuken, die bijna iedereen waardeert. Vooral als je versgebakken heerlijke pannenkoeken voorgeschoteld krijgt. 

Pannenkoeken maken is niet moeilijk, als je maar onthoudt dat het algemeen is dat de eerste pannenkoek bijna altijd mislukt. Wat erna komt, is niet te versmaden. Wil je met de kinderen pannenkoeken bakken? Laat ze dan zelf uitzoeken wat ze erop willen. Pannenkoek met banaan is vaak favoriet, hoe leuk is het dan dat je zelf je banaan mag snijden? 

Eerlijk is eerlijk, het mixen van het pannenkoeken beslag vinden kinderen vaak maar een paar tellen leuk. Daarna is het een eentonig, maar erg belangrijk klusje. Je wil immers geen beslag met klontjes. Wat je ook doet, met je kinderen zelf friet maken of een stapel pannenkoeken bakken: zodra de hete pan om de hoek komt kijken, kun je het eigenlijk beter zelf doen.

Zelf pannenkoeken maken

Stappenplan

 1. Gebruik de juiste pan.
 2. Maak pannenkoeken beslag, waarvoor een eigen stappenplan volgt.
 3. Smelt een beetje boter in de pan of gebruik een scheutje olijfolie en schep er met een soeplepel beslag bij.
 4. Kantel de pan licht totdat de hele bodem bedekt is.
 5. Is de bovenkant droog? Keer de pannenkoek dan om en bak nog even de andere kant bruin. 
 6. Snijd ingrediënten voor op de pannenkoeken.
 7. Bak eventueel de schijfjes appel, banaan of ander fruit met het beslag mee.
 8. Bewaar het hartige pannenkoeken maken voor het laatst, zodat er geen kaas op je banaan terechtkomt. 

In het stappenplan pannenkoeken maken hebben we het over de juiste pan, maar wat is een juiste pan voor dit klusje? Het is in elk geval een pan waarin de pannenkoek niet aanbakt. Of dat een exemplaar is met een antiaanbaklaag of juist een gietijzeren pan, dat ligt aan je eigen voorkeur.

Misschien wil je wel zo’n hoge stapel pannenkoeken maken dat je aan één pan eenvoudigweg niet genoeg hebt. Kijk dan eerst eens in de kast welke pannen je hebt staan. Of klop even aan bij de buren om te vragen of je een pan kunt lenen. Tips voor de beste pan: 

 • De pan moet lage zijkanten hebben en bij voorkeur een anti aanbaklaag.
 • Een pan met dikke bodem zorgt voor een betere warmteverdeling.
 • Wil je de pannenkoeken met een zwaai omkeren in de pan, dan is het handig als je geen loodzware pan gebruikt.
Lekkere dunne pannenkoeken maken

Beste pannenkoeken recept

Een lekker recept is eenvoudig en voor de benodigdheden heb je slechts enkele ingrediënten. Vaak heb je deze ook nog eens standaard in huis. Dat maakt dat pannenkoekenbeslag maken op een onverwacht moment best kan. Je hebt melk, bloem en eieren nodig, eventueel een snufje zout. De bloem mag je vervangen voor volkorenmeel of gemalen havermoutmeel, als je dat liever gebruikt. 

Houd aan dat voor twee delen melk, een deel bloem nodig is. Bijvoorbeeld: 

 • 1000 ml melk
 • 500 gram bloem of volkorenmeel
 • 4 eieren
 • Snufje zout of eventueel een snufje kaneel.

De hoeveelheid bloem is wel belangrijk, dus vergeet even niet deze goed af te meten met een digitale keukenweegschaal.

Beslag maken of bakken met pannenkoekenmix

Voor het gemak kun je best een pak pannenkoekenmix in huis hebben, maar eigenlijk is het zelf maken van pannenkoekenbeslag net zo makkelijk. Je hoeft alleen bloem, melk en eieren te hebben.

Basisingrediënten die wellicht toch wel in de kast staan. Gebruik je pannenkoekenmix, dan hoef je alleen melk toe te voegen. Een nadeel van speciale mix is dat het een stuk duurder is dan een pak bloem én dat er suiker en een snufje zout aan toegevoegd is. Laten we dat nu liever zelf doen, zodat het met beleid gebeurt!

Pannenkoeken beslag maken

 1. Zeef de bloem met het eventuele zout of kaneel.
 2. Doe de eieren erbij samen met de helft van de melk.
 3. Met een garde klop je het tot een glad beslag.
 4. Voeg de rest van de melk toe en klop het beslag weer glad.
 5. Dek het beslag af en laat het een half uurtje staan.
Pannenkoeken als ontbijt

Veelgestelde vragen over pannenkoeken maken

Wie graag zelf pannenkoeken maakt, weet dat er een aantal heikele punten zijn. We zochten de meest gestelde vragen voor je uit.

Hoe voorkom je klontjes in je pannenkoekenbeslag

Het zeven van de bloem zorgt al voor minder klontjes in het beslag. Heb je toch last van klontjes? Draai het stappenplan dan om, begin met het kloppen van de eieren met de melk en zeef de bloem er al kloppende bij. 

Wat doet bier in je pannenkoekenbeslag? 

Wil je een extra luchtig beslag, vervang dan de helft van het melk door bier. Door de gist en het koolzuur in bier wordt het beslag veel luchtiger. Gebruik geen mixer, maar gewoon een handgarde. 

Waarom zout in het pannenkoekenbeslag?

Zout in je pannenkoekenbeslag zorgt voor een goede smaakbalans maar is niet echt nodig. Zeker niet als je de pannenkoek belegt met hartige toppings. In pannenkoekenmix zit wel al zout, dus wil je echt zoutarm eten? Dan is met je eigen recept pannenkoeken maken beter. 

Is het pannekoek of pannenkoek?

Tot 1995 noemden we een pannenkoek een pannekoek. Dat maakt dat nog veel mensen die tussen -n niet gebruiken omdat men het idee heeft dat het om een zogenoemde versteende uitdrukking gaat. Wil je het volgens de juiste spelling doen? Schrijf dan altijd pannenkoeken!

Soorten pannenkoeken

Naast pannenkoeken kun je ook uit gelijksoortige producten kiezen. Een poffertje is een minipannenkoek met gist. Een flensje is een hele dunne pannenkoek en een Amerikaanse pannenkoek is soms wel een centimeter dik.

Dan heb je internationaal gezien nog veel variaties, wat dacht je van de Russische blini’s, de Franse crêpe, de Mexicaanse wrap en de Duitse Pfannkuchen? Zelfs in Nederland zijn er nog varianten, als de Groningse spekdik of de drie-in-de-pan. 

Wat doe je op je pannenkoek?

Er zijn heel veel combinaties mogelijk met pannenkoek, denk maar aan de menukaart van het gemiddelde pannenkoekenrestaurant. Met een A4’tje kom je er niet! Je kunt altijd jouw favoriete pannenkoek maken. De een bestelt altijd een pannenkoek met appel en stroop, terwijl de ander zweet bij pannenkoek met banaan. Ook hartige toppings worden vaak wel gewaardeerd, bijvoorbeeld geraspte kaas, ham en spek. En heb je weleens een pannenkoek met chocoladepasta geprobeerd? Eet smakelijk!

Bananen pannenkoeken

Pannenkoeken combineren met groenten

Ga een hartige pannenkoek maken, dan zijn er ook weer veel combinaties te maken. Bijvoorbeeld met groenten. Of je nu een pannenkoek met gegrilde groenten bakt of pannenkoeken met asperges. Vergeet ook niet verse kruiden te gebruiken als peterselie of basilicum. 

Verstopte groente

Zijn jouw kinderen slechte eters en heb je geen zin in gezeur aan tafel? Voeg dan bijvoorbeeld pompoen of zoete aardappel toe aan het pannenkoeken recept. Even door de blender en je merkt er niks van. Ook spinazie, asperges, broccoli of bloemkool kun je hiervoor gebruiken. Net als veel meer groentesoorten. Je kunt uitproberen wat jullie favoriet wordt.

Dag van de pannenkoek

Natuurlijk heb je geen smoes nodig voor pannenkoeken maken, maar op de dag van de pannenkoek kom je er niet onderuit. Nationale Pannenkoek dag wordt jaarlijks in maart gevierd.