Bulgur koken doe je makkelijk binnen 15 minuten!

Bulgur koken is eenvoudig en binnen 15 minuten gepiept. Bulgur is een tarwesoort, net zoals couscous, met enorm veel voordelen voor de gezondheid die veel wordt gegeten in het midden oosten. Lees in deze post alles over bulgur, waar komt het vandaan, wat kun je ermee doen en welke gezondheidsvoordelen zitten erin. En als belangrijkste leer je natuurlijk hoe je het eenvoudig en snel bulgur kunt bereiden.

Wat is bulgur eigenlijk?

Bulgur vind je in de keuken op dezelfde plek als rijst en couscous, bulgur is een graanproduct gemaakt van tarwe – net zoals couscous. Tarwe en rijst zijn dan weer graansoorten die onder de grassenfamilie vallen.

In Nederland gebruiken we bulgur nog niet zo heel veel, met name in de Turkse, Indiase en Arabische keukens wordt er veel met bulgur gewerkt maar ook in Griekenland wordt het veel gebruikt. Je kunt er heerlijke Tabouleh, Spanakopita of een gezonde Bulgur salade mee maken.

Om tot bulgur te komen worden eerst de tarwekorrels schoongemaakt, gestoomd of gekookt, daarna gedroogd en dan worden ze gemalen. Hieruit komen dan weer verschillende formaten korrels of kleine balletjes die door een zeef gaan waarbij ze worden gesorteerd op maat, van grove bulgur tot hele fijne korreltjes. Qua formaat zit het tussen rijst en couscous in. Honger gekregen? Bulgur koken is een eitje, lees gerust even verder.

Gedroogde bulgur korrels

Hoe lang moet bulgur koken?

Bulgur koken is eenvoudig, het belangrijkste waar je op moet letten is dat je voldoende water gebruikt. Wanneer de bulgur korrels niet voldoende water kunnen opnemen dan worden ze niet gaar wanneer je ze kookt. Ga uit van ongeveer een verhouding van 1 op 2, dus 2 keer zoveel water dan bulgur.

  1. Meet je bulgur af, waarbij je dus 1:2 als verhouding gebruikt. Ga je met z’n 4’en bulgur eten dan meet je 300 gram bulgur af en zo’n 500/600 ml water.
  2. Breng het water aan de kook en voeg nog een snufje zout toe.
  3. Voeg de bulgur toe aan het kokende water en laat dit koken met de deksel op de pan.
  4. Hou de bulgur tijdens het koken in beweging, roer de bulgur regelmatig goed door.
  5. Na 10 minuten kun je proeven, vanaf dat moment kan de bulgur klaar zijn. Is hij nog wat hard dan kun je hem nog laten koken tot een minuut of 15.
  6. Wanneer de bulgur gaar is dan giet je de gekookte bulgur af in een vergiet zodat je al het eventuele overtollige vocht kwijt bent.

De bulgur is nu klaar om verwerkt te worden in je gerecht of om te dienen als koolhydraat bij het avondeten.

Bulgur wellen in plaats van koken

Je kunt ook wat meer tijd uittrekken voor het bulgur bereiden, je kunt bulgur wellen. Het voordeel hiervan is over het algemeen dat de bulgur wat zachter wordt dan wanneer je het kookt. Gebruik hierbij een 1:1 ratio qua bulgur en kokend water, zodra het water gekookt heeft haal je het van het vuur af en voeg je de bulgur toe. Voor wat extra smaak kun je een snufje zout toevoegen.

Deksel op de pan en laat dit zo een uurtje staan, dan is de bulgur klaar om te eten – en dus iets zachter geworden nadat hij al het water heeft opgenomen. Een bijkomend voordeel van bulgur bereiden, bulgur kun je warm eten maar ook prima koud eten in een salade.

Is Bulgur gezond?

Bulgur is gezond, net zoals couscous, zeker wanneer je het afzet tegen witte rijst of zilvervliesrijst. Hoewel die laatste al een stuk gezonder is dan witte rijst overtreffen deze twee Durum tarwe, of harde tarwe, soorten beide rijst varianten. De hoeveelheid vezels die in bulgur en couscous zitten zijn een veelvoud van de hoeveelheid vezels die in rijst zitten, daarom is dit een goed alternatief voor in een gezond dieet, los van de 12 gram eiwit die in een avondmaaltijd bulgur zit.

Bulgur koken in een pan

Vezels zorgen ervoor dat je darmen geactiveerd blijven en goed blijven werken. Bijkomend voordeel is dat vezels je een vol gevoel geven, dat kan helpen om te voorkomen dat je jezelf helemaal vol eet elke avond. Ook voor je cholesterol en je bloedsuiker spiegel zijn vezels erg belangrijk. Wanneer je dan nog wat kikkererwten of broccoli erbij neemt dan is het morgen een feestje op de WC.

In de onderstaande tabel zie je de voedingswaardes per graansoort en van de verschillende soorten tarwe. Zoals je ziet staat bulgur hier met stip op 1 wanneer het gaat om koolhydraten die goed passen in een gezonde levensstijl. Dus bulgur bereiden voor de afwisseling maar zeker voor je gezondheid is een aanrader.

Per 100 gramBulgurCouscousWitte rijst
Energie340 kcal377 kcal351 kcal
Vet1,28 gram0,57 gram1 gram
Koolhydraten63,42 gram77,42 gram78 gram
Vezels12,57 gram5 gram1,33 gram
Eiwit12,28 gram12,85 gram7 gram
Zout0,04 gram0,03 gram0,01 gram
Voedingswaarde tabel voor Bulgur, couscous en witte rijst
Bulgur quinoa rijst en couscous
Bulgur, rijst en couscous zijn allemaal lid van de grassenfamilie.

Veelgestelde vragen over bulgur koken

Bulgur koken is eenvoudig en bulgur kun je op meerdere manieren klaarmaken, in een pan laten koken, wellen totdat al het water rustig aan is opgenomen en zelfs in de snelkookpan klaarmaken.

Hoeveel bulgur per persoon?

Ga je bulgur koken, pak dan voor een volwassen persoon ongeveer 75 gram voor bij het avondeten. Dit is ongeveer dezelfde hoeveelheid als wanneer je rijst of couscous gaat klaarmaken.

Hoeveel water wanneer je bulgur gaat koken?

Pak aan water ongeveer 2 keer zoveel water als bulgur, dus op 75 gram bulgur pak je 150 ml water per persoon. Mocht je voor meerdere personen bulgur bereiden dan kun je de hoeveelheid water iets verkleinen.

Kan bulgur in de snelkookpan?

Bulgur kan prima in de snelkookpan, qua tijd ga je er niet zoveel winst mee behalen maar je hebt er geen omkijken naar. Ik zou je dan eerder adviseren om bulgur in de rijstkoker klaar te maken, dat gaat met wat minder geweld en voorkomt overkoken.

Plaats een reactie